Documentul de mobilitate

Important pentru beneficiarii Mobilitati individuale de formare continua - Comenius:

Demersurile pentru eliberarea documentului de mobilitate sunt efectuate de inspectorul pentru programe educationale europene din cadrul Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, respectiv Inspectoarele Scolare Judetene, dupa caz. Lista inspectorilor pentru programe educationale europene poate fi consultata aici.

Atentie! Persoana de referinta din institutia de origine nu poate fi una si aceeasi cu beneficiarul documentului de mobilitate Europass!

Documentul de mobilitate Europass este un document de prezentare a unei perioade de invatare/formare organizate intr-o alta tara europeana (state membre UE, statele EFTA / EEA si tarile candidate). Poate fi vorba de un stagiu de formare profesionala intr-o firma, voluntariat in cadrul unui ONG, participarea la un program de mobilitate academica sau schimburi universitare, stagii de mobilitate in cadrul unui proiect european etc.

Experienta de mobilitate Europass este monitorizata de doua institutii aflate in parteneriat - una in tara de origine, cealalta in tara gazda. In cadrul acestui parteneriat, cele doua institutii stabilesc de comun acord obiectivele, continutul si durata mobilitatii. De asemenea, fiecare participant urmeaza sa fie ghidat si sprijinit de un mentor pe durata mobilitatii.

Orice persoana care a urmat o perioada de studiu / formare sau un stagiu intr-o alta tara europeana poate beneficia de acest document, indiferent de varsta sau nivelul sau de educatie. Fiecare mobilitate trebuie sustinuta de un parteneriat intre doua organizatii din tari diferite. Organizatiile partenere pot fi scoli, universitati, centre de formare, firme, ONG-uri, centre de cercetare etc.

Cum puteti participa

Persoanele interesate de efectuarea unei mobilitati Europass trebuie sa se adreseze institutiei care umeaza sa organizeze perioada de mobilitate. Selectarea persoanelor care urmeaza sa beneficieze de mobilitatile respective este exclusiv responsabilitatea institutiei organizatoare. Documentele de mobilitate urmeaza sa fie eliberate de catre institutia care organizeaza activitatile de mobilitate, dupa ce solicitarile de eliberare a documentelor au fost validate de Centrului National Europass. Formularele pot fi accesate doar in urma inregistrarii ca utilizator pe site-ul Europass.

Toate solicitarile de emitere a documentelor de mobilitate trebuie facute de catre o institutie in numele unei persoane. Orice institutie care organizeaza activitati de mobilitate in tarile sus-mentionate poate elibera documente de mobilitate Europass in numele beneficiarilor individuali, in urmatoarele conditii:

Toate solicitarile de emitere a documentelor de mobilitate trebuie facute de catre o institutie in numele unei persoane. Orice institutie care organizeaza activitati de mobilitate in tarile sus-mentionate poate elibera documente de mobilitate Europass in numele beneficiarilor individuali, in urmatoarele conditii:

  • institutia este inscrisa in baza de date a Centrului National Europass si solicitarea de emitere a documentului de prezentare a mobilitatii Europass a fost validata,
  • institutia de origine a incheiat un acord cu institutia gazda, specificand durata, obiectivele si continutul perioadei de mobilitate (daca mobilitatea nu este parte a unui program comunitar).

Organizatiile care doresc sa participe la programul de mobilitati Europass trebuie sa inscrie in baza noastra de date solicitarile de eliberare a documentelor. Aceste solicitari trebuie validate de Centrul National Europass, dupa verificarea corectitudinii datelor furnizate si a eligibilitatii activitatii de mobilitate. Odata ce o anumita solicitare a fost aprobata, institutia din Romania poate emite (impreuna cu institutia partenera dintr-o alta tara europeana) documentul de mobilitate Europass, incluzand numarul de inregistrare obtinut la inscriere.

Documentul de mobilitate Europass poate fi emis numai daca perioada de mobilitate:

  • are loc in cadrul unui program comunitar (Invatare pe tot parcursul vietii), sau
  • respecta urmatoarele conditii:
    • este initiata de catre o institutie (organizatie) din tara de origine a beneficiarului, in scopul invatarii / formarii profesionale,
    • intre institutia initiatoare si cea gazda se incheie un acord scris in care sunt mentionate: continutul, obiectivele, durata stagiului, modul de pregatire lingvistica, mentorul/persoana de referinta in institutia de origine si in institutia gazda,
    • exista o solicitare de eliberare a documentului, validata de catre CNE.

Pentru a avea acces la formulare, trebuie sa va inregistrati ca utilizator (www.europassmobility.europass-ro.ro, optiunea "Cont nou", in coltul din dreapta sus). Dupa completarea datelor de inregistrare, numele de utilizator si parola vor fi primite prin email. Contul de utilizator trebuie activat, urmand instructiunile din email.

Aici puteti descarca formularul documentului de mobilitate (disponibil în limba engleza).

Aici puteti consulta exemple de documente de mobilitate.

Aici puteti consulta informatii despre EM pe portalul european Europass.