Intrebari frecvente

Activitatile Centrului National Europass

Centrul National Europass imi poate gasi un loc de munca in strainatate?

Centrul National Europass nu intermediaza locuri de munca; va putem oferi sprijin pentru completarea si eliberarea documentelor care fac parte din Portofoliul Europass. Aici aveti cateva link-uri catre informatii utile.

Cui ma pot adresa daca intampin probleme tehnice (nu pot deschide / accesa anumite documente etc.)?

Folositi sectiunea "Contact" sau adresa de email office@anc.edu.ro.

Ce tari participa la aceasta initiativa europeana?

34 de state (cele 28 de State Membre UE si Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Turcia, Macedonia si Elvetia).

Cum pot obtine informatii despre Europass, la nivel local?

Luati legatura cu inspectorul responsabil cu proiecte europene din judetul dumneavoastra.

Documentele Europass

Cat costa obtinerea documentelor Europass?

Toate documentele Europass pot fi obtinute gratuit.

Care sunt beneficiile Europass pentru mine?

Europass ofera o platforma comuna de prezentare a calificarilor si competentelor tale, recunoscuta si utilizata la nivel european.

Utilizarea documentelor Europass va ajuta:

 • Sa va imbunatatiti sansele de a obtine o slujba mai buna,
 • Sa va prezintati mai bine la concursuri sau interviuri care vizeaza accesul la programe de educatie/formare sau obtinerea unei burse,
 • Sa invatati o noua limba straina sau sa va imbunatatiti competentele lingvistice, Sa cunoasteti alte culturi,
 • Sa va faceti prieteni si/sau sa dezvoltati relatii profesionale la nivel european,
 • Sa va imbunatatiti abilitatile/competentele personale,
 • Sa castigati experienta de lucru si de viata intr-o alta tara.

Cine poate obtine documente Europass?

Documentele Europass pot fi obtinute si utilizate de catre oricine (elevi, ucenici, studenti, absolventi, voluntari, profesori si formatori, angajati). Unele documente, prin specificul lor, se adreseaza unor categorii anume (de exemplu: Suplimentul la diploma de licenta care se adreseaza exclusiv absolventilor de studii superioare).

Cine elibereaza documentele Europass?

CV-ul si Pasaportul lingvistic sunt completate individual. Suplimentele Europass la diploma de licenta si la certificatul profesional sunt completate si emise de institutiile de educatie / formare care au emis documentele (diploma / certificat) originale. Documentul de mobilitate este completat si emis de catre institutiile implicate in derularea perioadei de mobilitate (din tara de origine si tara gazda).

Este obligatoriu sa utilizez toate cele 5 documente?

Cele 5 documente Europass pot fi utilizate individual sau in orice combinatie, ca parte de Portofoliului Europass. Utilizarea lor este voluntara.

Unde pot afla mai multe informatii cu privire la documentele Europass?

Documentele Europass alaturi de informatii suplimentare si instructiuni de complerare pot fi aflate accesand site-ul CNE.

Documentele Europass sunt recunoscute de catre Comisia Europeana?

Portofoliul Europass a aparut ca o initiativa a Comisiei Europene, insa continutul documentelor nu este responsabilitatea Comisiei, ci a institutiilor care le emit. Comisia Europeana, impreuna cu Centrele Nationale Europass, furnizeaza sprijin si asistenta tehnica si garanteaza utilizarea unui format comun la nivel european.

CV-ul Europass

Care este avantajul folosirii CV-ului Europass, in raport cu alte tipuri de CV?

Folosirea CV-ului Europass prezinta mai multe avantaje:

 1. Este un document standardizat la nivel european, folosit de milioane de persoane si solicitat de catre numeroase institutii publice sau private in vederea participarii la concursuri sau interviuri, sau la angajare;
 2. Are sectiuni a caror completare se face pe baza unor grile standardizate de auto-evaluare (de exemplu: cea referitoare la competentele lingvistice, bazata pe Cadrul European Comun de Referinta pentru Limbile Straine);
 3. Are sectiuni referitoare la tipuri de competente (fie ca sunt obtinute in cadrul educatiei formale, fie intr-un context non-formal); de exemplu: pot fi introduse date cu privire la competente organizatorice, sociale, tehnice etc.

CV-ul poate si completat sau actualizat online consultand site-ul CNE. Astfel, utilizatorul are - in fiecare etapa a completarii CV-ului - acces la explicatii, recomandari si exemple. In plus, completarea online asigura pastrarea formatului standard de CV Europass.

Institutiile de stat sunt obligate sa foloseasca formatul Europass de CV?

Toate documentele Europass sunt utilizate in mod voluntar. Institutiile de stat nu sunt obligate sa foloseasca aceasta varianta de CV.

Unde este stocat CV-ul meu Europass?

CV-ul dumneavoastra Europass completat online este stocat in computerul personal sau este trimis catre contul dumneavoastra de e-mail.

Dupa ce documentul este completat, il puteţi descarca in diferite formate.Va sugeram sa salvati documentul in format XML sau PDF-XML, ceea ce va oferi posibilitatea de a va actualiza CV-ul online. Datele dumneavoastra personale nu pot fi vizualizate de catre parti terte. Datele nu sunt salvate pe serverele Europass.

Pasaportul lingvistic

Pasaportul lingvistic reprezinta o certificare oficiala a competentelor mele lingvistice?

Pasaportul lingvistic este un instrument de auto-evaluare. El va ofera posibilitatea de a va descrie competentele lingvistice, in vederea facilitarii accesului dvs. la programe de educatie, formare profesionala sau pe piata muncii. Documentul nu ofera o certificare oficiala a competentelor lingvistice.

Cum se autoevalueaza competentele lingvistice din Pasaportul lingvistic Europass?

Competentele lingvistice se auto-evalueaza pe baza unei grile de evaluare dezvoltata de Consiliul Europei, ca parte a Portofoliului Lingvistic European. Aceasta Grila contine sase niveluri de auto-evaluare, fiecare fiind structurat pe trei parti:

 • Intelegere,
 • Vorbire,
 • Scriere.

Informatii suplimentare pot fi aflate aici.

Cine valideaza Pasaportul lingvistic?

Pasaportul lingvistic este un instrument de autoevaluare a competentelor lingvistice. Nu necesita validare.

Suplimentul la Diploma de licenta si Suplimentul la Certificatul profesional

Suplimentul la Diploma si Suplimentul la Certificatul profesional sunt recunoscute oficial?

Cele doua documente se completeaza pe baza diplomei / certificatului profesional original si sunt eliberate de institutia care e eliberat diploma / certificatul, insa ele nu reprezinta un substitut al documentului original sau un sistem de recunoastere sau validare a competentelor profesionale. Institutia care le emite isi asuma raspunderea pentru continutul lor si pentru concordanta cu informatiile incluse in diploma sau certificat.

Ce drepturi imi ofera Suplimentul la Diploma sau Suplimentul la Certificatul profesional?

Cele doua documente nu confera posesorilor drepturi legale. Aceste documente doar clarifica si fac mai usor de inteles informatiile continute in Diploma sau Certificatul profesional, insa nu reprezinta un substitut al acestora si nici o forma alternativa de recunoastere sau validare oficiala a cunostintelor si competentelor.

Pentru eliberarea Suplimentului Europass la Diploma sau la Certificatul profesional e nevoie de acordul Centrului National Europass?

Pentru eliberarea celor doua documente nu este nevoie de acordul CNE. Institutiile care doresc sa elibereze aceste documente pot obtine formulare, instructiuni de completare si asistenta tehnica din partea CNE.

Cine isi asuma responsabilitatea pentru continutul Suplimentului la Diploma sau Suplimentului la Certificatul Profesional?

Responsabilitatea pentru continutul celor doua suplimente este asumata de institutia care a eliberat documentul original. Informatii suplimentare in sectiunea "Portofoliu Europass".

Documentul de mobilitate

Care este procedura de inscriere pentru o institutie care doreste sa elibereze documente de mobilitate Europass?

Documentul de mobilitate Europass este completat, in comun, de catre institutia de trimitere si institutia gazda, si este emis beneficiarului de catre institutia de trimitere. Pentru a putea emite documente de mobilitate, institutia de trimitere trebuie sa inscrie o solicitare in acest sens in baza de date a CNE.

In ce limba se completeaza documentul de mobilitate Europass?

Organizatiile implicate in organizarea mobilitatilor sunt cele care stabilesc limba sau limbile in care urmeaza sa fie completat si emis Documentul de mobilitate (de regula, limba de comunicare a proiectului sau a cursului).

Se poate completa un document de mobilitate Europass pentru activitati care se desfasoara in tara de origine a beneficiarului?

Nu. Documentul de mobilitate Europass poate fi emis exclusiv pentru perioade de activitate organizate in alte tari europene (state membre UE, statele EFTA / EEA si tarile candidate) in vederea invatarii sau a formarii profesionale.

Documentul de mobilitate se refera doar la mobilitati organizate intre institutii de acelasi tip (facultate – facultate, liceu – liceu etc.)?

Nu este obligatoriu ca institutiile care organizeaza mobilitatea sa fie de acelasi tip. De exemplu, un student poate obtine un document de mobilitate in urma efectuarii unui stagiu de pregatire in cadrul unei firme private dintr-o alta tara europeana, in cadrul unui parteneriat incheiat intre institutia de invatamant superior si firma respectiva.

Este nevoie de un acord intre institutiile care organizeaza mobilitatea?

Daca mobilitatea se deruleaza in cadrul unui program comunitar de educatie / formare (de exemplu Programul de Invatare pe tot parcursul vietii), nu este necesara existenta unui acord scris intre institutiile care organizeaza mobilitatea.

Daca mobilitatea se desfasoara in afara unui program comunitar, documentul de mobilitate poate fi emis in urmatoarele conditii:

 • Mobilitatea este initiata de catre o institutie (organizatie) din tara de origine a beneficiarului si vizeaza activitati de invatare/formare profesionala;
 • Intre institutia initiatoare si cea gazda se incheie un acord scris in care sunt mentionate continutul, obiectivele, durata stagiului, modul de pregatire lingvistica (daca este cazul), activitatile prevazute, persoanele de referinta din institutia de origine si institutia gazda;
 • Exista o solicitare de eliberare a documentului, validata de catre CNE.

Mai multe informatii pot fi consultate aici

O firma poate elibera documente de mobilitate Europass pentru un grup de angajati?

Da. Aceste documente pot fi emise de catre orice tip de organizatie, in masura in care ele au in vedere o mobilitate organizata intr-o alta tara europeana in vederea invatarii sau formarii profesionale.

Documentul de mobilitate se poate referi si la activitati organizate intr-un parteneriat cu mai mult de doua institutii?

Da. Documentul de mobilitate poate viza mobilitati desfasurate in mai multe institutii gazda, in masura in care perioadele de mobilitate sunt parte a aceluiasi proiect si se desfasoara succesiv (fara intreruperi).

Daca particip la mai multe perioade de mobilitate pot obtine mai multe documente de mobilitate Europass?

Da, acest document poate fi eliberat pentru fiecare perioada de mobilitate in parte.

Pentru eliberarea documentului de mobilitate Europass e nevoie de acordul Centrului National Europass?

Eliberarea documentelor de mobilitate Europass se face pe baza completarii unui formular care trebuie validat de catre CNE. Validarea nu presupune o evaluare a continutului mobilitatii, ci a corectitudinii datelor furnizate si a eligibilitatii activitatii de mobilitate.

Cine isi asuma responsabilitatea pentru continutul documentului de mobilitate Europass?

Documentul de mobilitate Europass este completat, in comun, de catre organizatia de trimitere si organizatia gazda, fiind emis de catre organizatia de trimitere.

Important pentru beneficiarii Mobilitati individuale de formare continua - Comenius:

Demersurile pentru eliberarea documentului de mobilitate sunt efectuate de inspectorul pentru programe educationale europene din cadrul Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, respectiv Inspectoarele Scolare Judetene, dupa caz.

Exista burse oferite in cadrul Europass?

Europass nu ofera burse de mobilitate. Documentul de mobilitate Europass se refera la mobilitati organizate in cadrul altor programe sau initiative si vizeaza exclusiv documentarea activitatilor desfasurate si a competentelor dezvoltate ca parte a acestor mobilitati. Documentul de mobilitate reprezinta un instrument standardizat de prezentare a unei perioade de activitate organizata intr-o alta tara europeana in scopul invatarii sau al formarii profesionale.

Care este diferenta intre „Numar inregistrare CNE” si „Numarul documentului de mobilitate Europass”?

„Numarul de inregistrare CNE” este emis de catre Centrul National Europass si este transmis prin e-mail in momentul in care organizatia a inscris o solicitare de emitere a unor documente de mobilitate Europass.

„Numarul documentului de mobilitate Europass” este emis de organizatia care elibereaza documentul de mobilitate, ca parte a propriului sistem de gestiune a documentelor emise.