Suplimentul la diploma de licenta

Suplimentul la diploma de licenta este un document anexat diplomei de licenta, care ofera o descriere standardizata a tipului si nivelului calificarii, a continutului, a cadrului institutional si a programului de studii absolvit, precum si a rezultatelor obtinute pe parcursul studiilor. Suplimentul la diploma se elibereaza numai dupa promovarea examenului de finalizare a studiilor. Documentul este redactat bilingv, in limba romana si intr-o limba de larga circulatie.

Avantaje pentru studenti:

  • Faciliteaza compararea rezultatelor academice si a competentelor dezvoltate;
  • Ofera o descriere a carierei academice si a competentelor achizitionate pe durata studiilor;
  • Ofera o descriere obiectiva a realizarilor si competentelor achizitionate;
  • Faciliteaza accesul la oportunitati de lucru sau studiu in strainatate.

Avantaje pentru institutii de invatamant superior:

  • Creste transparenta calificarilor prin facilitarea recunoasterii academice si profesionale;
  • Creste vizibilitatea institutiei la nivel european;
  • Faciliteaza angajarea absolventilor de invatamant superior;
  • Ofera un cadru european comun de descriere a rezultatelor invatarii;

Conform Ordinul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului nr. 5289/2008, universitatile elibereaza gratuit suplimentul la diploma, ca document insotitor al diplomei de licenta eliberate dupa finalizarea studiilor universitare de licenta (ciclul I), in conformitate cu structura introdusa prin reorganizarea studiilor universitare pe cicluri. Suplimentul nu reprezinta un substitut al diplomei originale.

Suplimentul la diploma este redactat bilingv (in limba romana si intr-o limba de larga circulatie), pentru a asigura transparenta sistemului de formare universitara din Romania si pentru a facilita comparabilitatea titlurilor, diplomelor si certificatelor care pot fi obtinute in invatamantul superior romanesc.

De asemenea, conform Ordinul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului nr. 4151/2010, este instituit suplimentul la diploma de master. Suplimentul insoteste obligatoriu diploma de master si este eliberat gratuit de catre institutiile de invatamant superior acreditate la care s-a sustinut examenul de finalizare a studiilor universitare de masterat.

Aici puteti descarca formularul suplimentului la diploma de licenta.

Aici puteti descarca formularul suplimentului la diploma de master.

Aici puteti consulta un exemplu de supliment la diploma de licenta completat.

Aici puteti consulta informatii despre EDS pe portalul european Europass.